SAMARBETA❤️❤️

20140105-200154.jpg

Det roliga med styrketräning är att just kunna testa olika varianter på en övning som är mycket vanlig.
Jag försöker att variera träningen så mycket som det är möjligt för att kroppen aldrig riktigt ska vänja sig, utan hela tiden känna att det kommer utmaningar för den. Klart att en övning kommer upp igen, men då kanske det gått några veckor mellan.
Det finns muskler som kan jobba utifrån en led eller så kan det vara 2 ,3 rörelseleder som måste samarbeta med varandra samtidigt i en rörelse. 3 aktiva leder kan tex vara när du gör knäböj. Då är det fotled, knäled och höftled som böjs samtidigt, men fokuset blir att man böjer i knäna först fast de andra lederna hänger på. Därför heter det knäböj!!

Jag vill i många fall att hela kroppen ska vara involverad då det också är så när jag gör mina dagliga sysslor. Det är inte bara en muskel som jobbar när jag ska lyfta något. Det finns huvudmuskler som behöver göra stora arbetet för att lyfta, men det behövs även assisterande muskler som är med.

Om jag kan hitta övningar som inkludera stabilitet, uthållighet och styrka samtidigt så är det kanon för mig.
Det kommer alltså krafter från olika håll som gör att kroppen inte bara jobbar utifrån en riktning utan måste jobba för att klara flera olika yttre motstånd.

Ta tex denna övning som jag gjorde idag när jag var på 4:an och skulle lämna lite saker inför imorgon.

Det är en smithmaskin där stången sitter fast och det optimala är att ha en fri stång som inte sitter fast.
Jag har fäst ett gummiband på maskinen och satt fast andra änden runt mitt lår precis ovanför knät.

Vad händer??

1. Jag har övningen utfall!! Stång som väger och som vill dra mig ner. Jag får då en kraft rakt ner och rakt upp. Samtidigt kommer ett motstånd från sidan. Gummibandet vill här dra ihop sig och skulle jag då slappna av så kommer mitt knä dras inåt då gummibandet vill dra ihop sig.

2. Jag måste nu dra gummibandet så att det dras ut och tänk på att bandet redan är spänt från början och ska egentligen bara spännas åt mer, men aldrig så mycket så att knät kommer för mycket ut utanför lilltån. Knät ska vara ovanför tårna. Bra tipps är att du precis ska kunna se din stortå från insidan lår uppifrån.

3. Nu när du dragit ut gummibandet så kommer du hjälpa rumpmuskeln att spänna sig och på det sätter aktivera höftstabilisatorerna. Många som inte alltid vet hur man aktiverar rumpan i ett utfall eller knäböj kan med hjälp av detta band snabbare lära dig hur det ska kännas och du får bättre kontakt med rumpan och låret.

4. Behåll bandet lika spänt under hela rörelsen när du jobbar upp och ner och var aldrig rädd för att åka fram med knät. Trycker du ner hälen hela tiden så kommer du skapa en begränsning på hur långt fram knät kan komma. Oftast åker knät alldeles för långt fram pga att hälen inte trycks ner tillräckligt.

 

Detta blir med fokuserat och det är precis det jag tycker om med träningen. Jag tränar upp min hjärna att vara fokuserad och vara i stunden. Självklart får jag starkare kropp och ökar finmotoriken samt att jag tränar just att vara närvarande och hålla koncentrationen när jag gör andra saker också utanför träningen.

Sen kan man avancera upp övningen ännu mer för att öka balansen och få fler muskler att involveras i denna övning som är på bilden, men det får jag visa sen  när jag har en bild på hur den övningen ser ut.

 

Test, forska hur det kändes för dig att göra övningen.

Kändes den annorlunda på höger respektive vänster ben?

SVAR: Ja!! Då vet du att du ska fortsätta på att få båda benen att bli lika starka:)

När flera muskler kan samarbeta med varandra under en och samma övning så kommer min kropp vara rustad för alla utmaningar den får i vardags livet.
Det är inte bara en muskel som arbetar om du behöver hoppa undan för en galen cyklist eller om du måste lyfta massa lådor från ett ställe till ett annat osv.
Detta blir funktionell träning!!
Du har din kropp som du kan utföra massor av olika övningar och redskapen som finns är bara något extra för att bli starkare i dom rörelser du är skapad för att göra.
Får du en bra bas träning så kan du sen rikta din träning med specifik till vad du vill hålla på med. Oavsett om det skulle vara längdskidor, löpning, cykling osv.

 

Lycka till!!

Ett svar på “SAMARBETA❤️❤️”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *